U Vysoké dnes jako před šedesáti lety seskočili výsadkáři

24. září 2010

Seskok skupiny vojenských výsadkářů z Chrudimi zahájil dnes ve Vysoké nad Labem na Královéhradecku připomínku 60. výročí vysazení tříčlenné skupiny Barium na území východních Čech. Výsadkáři přistáli zhruba na stejném místě jako před lety jejich předchůdci. Stejně jako desítky dalších lidí přišli uctít památku trojice, která byla po válce hodnocena jako jeden z nejúspěšnějších výsadků ze Západu.

Tříčlenný výsadek Barium seskočil nedaleko Vysoké nad Labem 3. dubna 1944. "Skupina byla výjimečná tím, že byla první po roční přestávce. Heydrichiáda prakticky zlikvidovala odboj, nebylo spojení s Londýnem a úkolem skupiny bylo především tento kontakt obnovit," řekl dnes ČTK předseda krajské organizace svazu bojovníků za svobodu Vasil Chimčák.
Velitelem skupiny Barium byl Josef Šandera, telegrafistou Josef Žižka a šifrantem Tomáš Býček. Po seskoku se spojili se zbytky domácího odboje a vybudovali rozsáhlou odbojovou organizaci v celých východních Čechách. "Organizace měla přes 300 lidí a zaměřovala se zejména na zpravodajskou činnost. Díky ní měli spojenci velmi dobré informace o pohybu německých vojsk," řekla ČTK Jaroslava Pospíšilová z královéhradeckého muzea.
Skupině se dařilo unikat před gestapem až do ledna 1945, kdy gestapo zatklo Šanderu a Žižku. Oba spáchali sebevraždu. Býček, který jediný přežil, emigroval v roce 1948 do Velké Británie.
Výročí seskoku skupiny Barium si Vysoká nad Labem a Český svaz bojovníků za svobodu připomínají každý rok. Šedesáté výročí připomíná letos také výstava Barium - Velký Josef v Muzeu východních Čech na Eliščině nábřeží v Hradci Králové. Je sestavena z fotografií a dokumentů týkajících se práce výsadkářů, které má muzeum v depozitáři. "Zbraně a výstroj jsme si zapůjčili z Pardubic," dodala Pospíšilová. Výstava potrvá do 4. července.

Logo
Spustit audio