U Pěčína slouží řidičům dva čerstvě opravené mosty

23. září 2010

Řidičům jedoucím z Rychnova nad Kněžnou do Orlických hor - po silnici II/319 - začaly sloužit dva opravené mosty u Pěčína. Za rekonstrukce, které skončily v polovině července a trvaly necelý rok, zaplatil Královéhradecký kraj 24 milionů korun. Most přes Zdobnici je díky opravě v podstatě nový a vozovka, která přes něj vede, se rozšířila o půldruhého metru. Oprava tohoto dvacet metrů dlouhého mostu vyšla na 22 milionů korun. Druhý most v Pěčíně je dlouhý přes devět metrů a jeho oprava mimo jiné zlepšila průtok potoka, který po něm silnice překonává.

Dokončením oprav pěčínských mostů se uzavírá řada silničních staveb na silnici II/319, která začala již vloni. "Koncem loňského roku skončila oprava sedmnáctikilometrového úseku této silnice, která vyšla na téměř 152 milionů korun. 92 milionů korun získal na tuto stavbu Královéhradecký kraj z evropských fondů (SROP)," uvedl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.
V současné době kraj provádí či připravuje opravy dalších třinácti mostů. Tyto rekonstrukce by měly vyjít celkově na 100 milionů korun a na zhruba 80 procentech by se měly podílet fondy Evropské unie.
Opravy silnic jsou oblastí, kam každoročně směřuje největší investiční objem kraje. Nejvýznamnější loňskou silniční investiční akcí kraje byla právě rekonstrukce silnice z Rychnova nad Kněžnou do Rokytnice v Orlických horách.
O více než 3000 kilometrů silnic II. a III. třídy se jejich majitel Královéhradecký kraj stará prostřednictvím akciové společnosti SÚS Královéhradeckého kraje, která zaměstnává zhruba 550 lidí.

Spustit audio