U Jetřichova na Náchodsku skončila likvidace toxické skládky

24. září 2010

Likvidace skládky toxických odpadů ze 70. let minulého století nedaleko obce Jetřichov na Náchodsku skončila. Státní fond životního prostředí zaplatil za likvidaci odpadů a terénní úpravy zhruba 50 milionů korun. Další prostředky bude zřejmě nutné investovat do vyčištění v minulosti kontaminovaných podzemních vod v okolí, řekl ČTK Jiří Malík ze Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Likvidace skládky začala v červenci 2003, původně se měly náklady pohybovat kolem 30 milionů korun. "Z oprávněných důvodů se náklady zvýšily o 20 milionů. Zjistilo se například, že odpadů je na skládce daleko více, než se předpokládalo," řekl Malík s tím, že i zbývající prostředky uvolnil státní fond.

Místo, na kterém byly dříve dvě laguny zcela zaplněné toxickými látkami, bylo již vyčištěno, obě nádrže jsou zaplněny zeminou a úpravy zamezují, aby na místo někdejší skládky prosakovala další voda.
Ačkoliv vlastní skládka již životní prostředí neohrožuje, ekologové tvrdí, že bude nutné investovat další miliony korun do vyčištění kontaminované podzemní vody v okolí. "Čekáme na závěrečnou zprávu o možnostech sanace havárie na podzemních vodách, kontaminace podzemích vod totiž míří do několika směrů na Křinice, Jetřichov a Broumov," řekl Malík s tím, že znečištěné vody by mohly zasáhnout i polickou pánev, která je zásobárnou pitné vody pro velkou část kraje.
Ekologové sice tvrdí, že existují technologie, které by mohly vody v podzemí postupně vyčistit, záleží však na finančních možnostech. "Zatím se operuje s částkou minimálně deset milionů korun, získání prostředků je však v jednání," řekl Malík. Starosta Jetřichova Jaroslav Doležal tvrdí, že stát by měl uvolnit prostředky i na vyčištění podzemních vod. "Když už se investovalo tolik peněz, tak by bylo škoda sanaci této staré ekologické zátěže úplně nedokončit," řekl starosta.
Skládka v sousedství hlavní silnice mezi Náchodem a Broumovem nedaleko Jetřichova vznikla v 70. letech, kdy do lomů průmyslové a zemědělské podniky z okolí ukládaly nebezpečné odpady, mimo jiné pesticidy, DDT a galvanické kaly. V okolí dvou lagun, které byly zaplněny různými barely a plechovkami, byl před zahájením likvidace cítit ostrý chemický zápach.

Logo
Spustit audio