Tvarohové noky s ovocným přelivem
podle paní Mirky
Suroviny:
500 g měkkého tvarohu
200 g pšeničné krupice
2 vejce
1 lžíce oleje
sůl
moučkový cukr a rozpuštěné máslo na posypání a polití noků
1/2kg – 3/4kg zahradního ovoce
cukr dle chuti
1 kelímek zakysané smetany
Postup:
Tvaroh rozmícháme s vejci a olejem, osolíme a přidáme krupici. Vypracujeme měkké těsto, které necháme v chladu 1 hodinu proležet. Pomocí 2 lžic tvarujeme noky, zavaříme je do vroucí mírně osolené vody. Jakmile noky vyplavou na povrch jsou vařené. To trvá zhruba 5 minut. Uvařené noky vyjmeme děrovanou naběračkou, posypeme je cukrem a omastíme rozpuštěným máslem. Přelijeme ovocným přelivem a zakysanou smetanou.
Podáváme jako hlavní chod nebo dezert.
Přeliv:
Očištěné a opláchnuté ovoce na mírném ohni rozvaříme. Je-li směs příliš řídká, šťávu odvaříme. Podle chuti osladíme a hned podáváme.
Celková doba přípravy: 20 minut
4 porce
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka