Trutnov připravuje novou průmyslovou zónu o 25 hektarech

24. září 2010

Radnice v třiatřicetitisícovém Trutnově připravuje novou průmyslovou zónu o rozloze asi 25 hektarů. Zóna vyroste vedle hlavního silničního tahu z Trutnova na Krkonoše a město by v ní rádo vidělo investory z oboru lehkého průmyslu. Do konce letošního roku chce město v zóně odkoupit asi 15 hektarů pozemků od státu. ČTK to řekl trutnovský starosta Ivan Adamec. Novou zónu město buduje proto, že nynější zóna ve čtvrti Volanov je již zaplněna.

Poslední haly ve Volanově v rámci rozšíření svého závodu na automobilové součástky postaví společnost Siemens VDO.
Nákup státních pozemků v nové zóně již má město podle starosty příslušnými státními orgány potvrzený. Přesná cena pozemků zatím vyčíslena nebyla, ale měla by se pohybovat v řádu milionů korun. Menší část parcel město získá směnou se soukromými majiteli, takže pak bude v zóně disponovat více než čtyřmi pětinami pozemků, řekl ČTK Petr Andr z odboru rozvoje města.
S budováním infrastruktury v zóně město zatím nepočítá. Stavba sítí bude podle Adamce záležet na jednáních s konkrétními investory, kteří se městu mohou již nyní hlásit. Starosta míní, že investory do Trutnova přiláká i letošní dokončení dálnice z Prahy do Hradce Králové.
"Nová zóna by měla pokrýt potřeby investorů v Trutnově na několik let," řekl Adamec. Věří, že přispěje i ke snížení nezaměstnanosti, která je na Trutnovsku s hodnotou přes osm procent nejvyšší v hradeckém kraji.
Nejlépe fungující zóna v Královéhradeckém kraji je v Jičíně. Největší továrny v ní patří firmám Continental Teves, AEG Components, Ronal, C.S.Cargo a Kobit. Prioritou hradeckého kraje je rozvoj zóny Kvasiny - Solnice na Rychnovsku, kde působí závod automobilky Škoda Auto.

Spustit audio