Třebechovickém muzeum získalo unikátní Kubíčkův betlém

23. září 2010

Třebechovické muzeum betlémů získalo do svých sbírek unikátní betlém Františka Kubíčka z Plasnice v Orlických horách. Betlém, který tvoří přes 300 figurek, bude v muzeu vystaven v příštím roce, řekla ČTK ředitelka muzea Zita Zemanová. "Celý soubor musíme zadokumentovat a zrestaurovat. Některou jeho část vystavíme na vánoční výstavě v příštím roce," řekla Zemanová.

František Kubíček sbíral figurky do betléma celý život a soubor zachycuje tvorbu starých i současných řezbářů z Orlických hor. Součástí betléma je například malá replika sedloňovského kostela či dřevěná soška majitele betléma.
"V našem muzeu máme víc souborů, mnoho postaviček je ale anonymních. Majitel tohoto betléma si však dělal přesné zápisky, od koho kterou figurku dostal, proto nyní máme jedinečnou šanci rozklíčovat i historii ostatních betlémů," řekla Zemanová.
Nákup betlému od rodiny sběratele, který zemřel, podpořil Krajský úřad Královéhradeckého kraje i ministerstvo kultury.
Třebechovické muzeum nyní na výstavě Slyšte, slyšte, pastuškové... vystavuje přibližně stovku nejrůznějších betlémů ze svých depozitářů. Hlavním magnetem muzea je více než sto let starý Proboštův betlém, který tvoří celkem 350 figurek, některé z nich se pohybují.

Spustit audio