Tradiční masopustní koblihy
V pondělních apetýtových receptech zveme opět do pekárny blogerky Maryny Matuszek. Ta poradí, jak péct masopustní koblihy.
Budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 7 g instantního droždí
- 190 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 2 cl rumu
- ½ lžičky soli
- povidla
Postup:
- V hrníčku rozpustíme máslo s krupicovým cukrem, na závěr přilijeme mléko.
- V míse promícháme hladkou mouku s instantním droždím a solí.
- Přilijeme k tomu máslo s krupicovým cukrem a mlékem, přidáme vejce, žloutky a rum.
- Vypracujeme řidší těsto.
- Necháme kynout asi hodinu až hodinu a půl.
- Poté těsto vyválíme na plát vysoký asi jeden centimetr.
- Vykrojíme kolečka o průměru asi 6 centimetrů a klademe je na kraj pomoučeného válu.
- Přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout.
- Poté rozpálíme tuk.
- Koblížky smažíme po obou stranách.
- Rozmícháme povidla s rumem a plníme jimi koblížky pomocí cukrářského sáčku a zdobičky.
Související
-
Tříkrálový koláč
V pondělních apetýtových receptech míříme do pekárny úspěšné blogerky s polskými kořeny Maryny Matuzsek.
-
Máslové sušenky
V pondělních apetýtových receptech se s námi můžete vydat do jedné z brněnských pekáren. Další recept pro nás má úspěšná blogerka Maryna Matuszek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.