Tipy do kuchyně: Co dělat, aby vajíčka zůstala déle čerstvá nebo jak zachránit sražený krém
30. květen 2022
Vejce mají určitou životnost, vy ji ale můžete malým trikem prodloužit. Tmavou jíšku můžete připravit i bez tuku a Iva Hüttnerová poradí, co dělat, když se vám srazil krém.
- Vajíčka zůstanou déle čerstvá, když jejich skořápku potřete lehkou vrstvou oleje.
- Chcete mít kuře upečené dozlatova a s křupavou kůrkou? Potírejte ho při pečení mlékem s kouskem rozpuštěného másla nebo pivem s trochou medu.
- Na zahušťování tmavých omáček potřebujete tmavou jíšku. Připravíte ji jednoduše a navíc bez tuku. Stačí mouku nasypat na plech a při nízké teplotě opékat dozlatova.
- Játra na knedlíčky nemusíte zdlouhavě škrabat nožem. Můžete je jednoduše nastrouhat ještě zmrazená na hrubším struhadle.
- A sražený krém zachráníte, když ho budete pomalu zahřívat nad vodní lázní a šlehat metlou tak dlouho, dokud nebude zase krásně hladký a bez hrudek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.