Tibetská vlajka zavlaje na Hradecku na několika místech

25. září 2010

Několik radnic v Královéhradeckém kraji se 10. března připojí vyvěšením tibetské vlajky k akci Vlajka pro Tibet. Akci Den pro Tibet na dnešek připravili od 17:00 v Kosteleckých Horkách na Rychnovsku. K podpoře nenásilného boje Tibeťanů za jejich práva a snahu o zachování národní identity, se připojí vyvěšením vlajky například radnice v Hradci Králové, Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku, Novém Bydžově na Hradecku, Jaroměři na Náchodsku, Rychnově nad Kněžnou či Jičíně.

"Poprvé se Jičín k akci připojil před několika lety, kdy místní horolezci seznámili radní se situací v Tibetu. Od té doby je vyvěšení vlajky již tradicí," řekl ČTK místostarosta Jičína Jiří Vitvar.
Den pro Tibet také na dnešek připravili v Kosteleckých Horkách na Rychnovsku. Na programu akce je od 17:00 přednáška doplněná diapozitivy z Malého Tibetu, kterou připravil Petr Rybář a koncert písničkáře Slávka Klecandra.
Modročervené tibetské vlajky se zlatým sluncem radnice vyvěsí 10. března. Podle informací organizátorů se k akci připojilo v České republice více než 150 radnic, v loňském roce zavlála tibetská vlajka na 184 místech v České republice.
Tibet se stal samostatnou administrativní jednotkou v rámci Číny v roce 1949. Dohoda o vnitřní autonomii Tibetu, podepsaná o dva roky později, však nebyla dodržována. V roce 1959 Číňané potlačili povstání Tibeťanů a nastolili v zemi vojenské kontrolní výbory. Nejvyšší tibetský představitel dalajláma odešel do exilu. Letošním vyvěšením vlajky si lidé připomenou i 45. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci.

Logo
Spustit audio