Textilka Veba Broumov převzala výrobu dánské Georg Jensen Damask

24. září 2010

Textilní společnost Veba z Broumova na Náchodsku převzala výrobu dánské textilní společnosti Georg Jensen Damask. Letošní objem výroby v Broumově pro Georg Jensen Damask by měl dosáhnout téměř 50 milionů korun. Dánská firma si na svých trzích nadále zajišťuje prodej zboží a další obchodní služby. ČTK o tom informoval generální ředitel Veby Josef Novák. Veba je předním evropským výrobcem damašků a froté zboží.

Broumovský podnik považuje dohodu se svým dřívějším konkurentem za oboustranně výhodnou. "Naše výrobky se už díky obchodním aktivitám dánské strany dostaly například do Austrálie. Georg Jensen Damask je společnost s dvěstěpadesátiletou tradicí s právem používat na svých textiliích znak královské rodiny," řekl Novák.
Dodal, že výrobu žakárského bytového a oděvního sortimentu Veba zajišťuje i pro své dřívější konkurenty z Německa nebo Rakouska a v současnosti jedná o převzetí části výroby froté zboží s dalším německým výrobcem. Uzavíráním výrobně-obchodních aliancí Veba podle Nováka čelí i dovozu levného zboží z Asie.
"Tato strategie nám otevírá nové trhy a zvyšuje naši konkurenceschopnost. Alianční partneři totiž náš vývoj i výrobu obohacují módními trendy a dalšími poznatky ze svých vyspělých trhů," uvedl Novák.
Veba, která nyní zaměstnává 1350 lidí, v pololetí zvýšila tržby o 6,5 procenta na 601 milionů korun. Celoročně plánuje nárůst obratu o více než desetinu na více než 1,2 miliardy korun. Zhruba 80 procent produkce firma vyváží, hlavně do Německa, USA, Skandinávie, Británie a západoafrických zemí.

Spustit audio