Textilka Veba Broumov hodlá uzavřít tkalcovnu se 49 lidmi

24. září 2010

Textilní společnost Veba z Broumova na Náchodsku hodlá letos uzavřít jednu tkalcovnu, kde pracuje 49 lidí. Důvodem jsou podle vedení podniku investice do koncentrace a modernizace výroby. Většině pracovníků společnost nabídne práci v jiných provozech. Uvedla to Mladá fronta Dnes v příloze pro Královéhradecký kraj. Veba zaměstnává asi 1370 lidí. Zaměřuje na produkci bytového a oděvního sortimentu, froté zboží všeho druhu, stolního prádla, lůžkovin, košilovin a afrických bavlněných brokátů. Asi 80 procent produkce vyváží. Broumovský podnik, podobně jako jiné textilky, čelí sílící konkurenci asijských výrobců.

"Základní strategií je odlišení produktu a servisu v designu, kvalitě, pružnosti, individualizaci nabídky a v tvorbě prodejní značky," popsal generální ředitel Veby Josef Novák způsob boje s asijskou konkurencí.
Veba v současné době investuje do modernizace a rozvoje všech výrobních stupňů, do přádelen, tkalcoven i úpravny. Loni dosáhly investice částky 130 milionů korun a Veba v něm dokončila čtyřletý projekt investičních pobídek za 350 milionů korun. Oproti roku 2004 se nepatrně zvýšil i zisk po zdanění, který dosáhl asi pěti milionů korun. Tržby firmy ročně přesahují miliardu korun.

Spustit audio