Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému

21. září 2010

Cvičný zásah při hromadné dopravní nehodě, při které se střetne u Všestar na Královéhradecku osobní vlak s autobusem, zaměstná v pondělí 25. května na několik hodin záchranáře Integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje. Taktického cvičení se zúčastní na 115 lidí ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, Policie České republiky, jednotek dobrovolných hasičů či figurantů. Záchranáři budou čelit cvičné hromadné nehodě, při které zahyne 5 lidí a téměř třicet lidí se zraní. Námětem cvičení je dopravní nehoda, při které dojde ke střetu osobního vlaku s autobusem s 32 pasažéry, který se převrátí.

"Cvičení prověří připravenost, akceschopnost i pohotovost složek Integrovaného záchranného systému kraje, který bohužel musel podobným událostem v nedávné minulosti čelit. Jako hejtman jsem se již - bohužel - mohl s prací záchranářů v akci seznámit při zásahu po výbuchu plynu v bytovém domě v Hradci. Viděl jsem, že jejich práce a součinnost byla tehdy naprosto perfektní a osobně jsem bezprostředně po tomto neštěstí hasičům, zdravotníkům i policistům za jejich výkon poděkoval," řekl královéhradecký hejtman Franc.
Cvičení začne v pondělí odpoledne a vedle několika sanitek, hasičských a policejních vozů budou záchranáři používat také vrtulník Letecké záchranné služby. V akci budou také hasičská, zdravotnická i policejní operační střediska. Počítá se také s přítomností médií, která se podobných rozsáhlých neštěstí účastní. Reálný transport raněných prověří také traumatologický plán kraje.

Spustit audio