Tajemstvím zámku bude věnován další prohlídkový okruh na Zbiroze

19. červenec 2007

Další prohlídkový okruh, který se bude zabývat tajemnostmi zámku Zbiroh, otevře v srpnu soukromý majitel této památky, jehož firma Gastro Žofín objekt od obce koupila v květnu 2004 a hodlá do něj vložit přes 200 milionů korun. V novém okruhu zpřístupní vězení českých pánů, opravenou věž s vyhlídkovou terasou i prostor u 163 metry hluboké studny, která předloni vydala archiv SS. Vlastník zámku Jaroslav Pácha slibuje, že vše bude vystaveno.

Ve Zbirohu žili do roku 1942 Colloredo-Mansfeldové. Vyhnali je nacisté, kteří tam zřídili hlavní štáb SS. Šlechtici se do zámku po válce vrátili, ale v roce 1948 jej opustili. Do dubna 2004 tam působila česká armáda - zpravodajci a 6. polní nemocnice. Předloni našli dělníci při čištění studny několik kilogramů nacistických dokumentů, mimo jiné seznamy povýšených, nemocných a mrtvých nacistů.

Zbiroh - zámek

Ve studni se dělá výzkum a odborníci se zatím dostali do hloubky 120 metrů, kde je betonová přepážka a musí se postupovat velmi opatrně, protože se neví, co je za ní. Tajemství, které studna vydala, výzkumníci ani vlastníci nečekali. Jde o historické zbraně a dokumenty a střepy od gotiky po baroko.

Zámek se šedesátihektarovým parkem a se 7,5 kilometru cest koupilo Gastro Žofín za pět milionů korun. Podle Páchy, tu byly popadané stropy a objek neměl se zámkem nic společného. Nyní má nové fasády a interiéry. Je tu expozice historie české šlechty od Přemyslovců až k moderním českým dějinám. Dva salonky jsou věnovány Alfonsi Muchovi, který na zámku 18 let žil a maloval Slovanskou epopej a další obrazy. Na zámku je jeho zrestaurovaná opona, trvalá výstava Velmistři řádu zednářského a unikátní Zbirožská madona ze 14. století.

Zbiroh - zámek

Před nedávnem byl v zámeckém křídle otevřen hotel s 25 pokoji. V srpnu jich přibude deset a do konce roku bude fungovat 120 tří až pětihvězdičkových lůžek. Památka i park s restaurací jsou otevřeny denně. Díky památce se Zbiroh, od roku 1991 supertajná vojenská základna bývalé Varšavské smlouvy, stává centrem turistiky. Do té doby se o městě a zámku nesmělo mluvit.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio