Symbol Hradce Králové se na rok skryje pod lešení!

31. leden 2013

Gotická Bílá Věž v historickém centru Hradce Králové projde brzy rozsáhlou a nákladnou rekonstrukcí. Během ní by se měla proměnit především zevnitř a také získat interaktivní multimediální vybavení.

To nejen osvětlí vnitřek stavby, ale návštěvníci jej budou také moci sami ovládat.

Bílá věž v Hradci Králové

Podrobnosti má redaktor Bohuslav Štěpánek.

Bílá věž bude opět bílá. Rekonstrukce totiž počítá s kompletní proměnou dvaasedmdesát metrů vysoké věže na Velkém náměstí.

Stavební firma opraví pomocí parní technologie zdivo, které by mělo získat světlejší barvu. A to nejen zvnějšku, ale i zevnitř. Právě interiér dozná největších změn.

Přibude ale i moderní technologie, jak říká náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich z TOP 09: "Budou tam instalovány desky, interaktivní, na kterých bude možno promítat výukové programy z historie Hradce Králové, z historie Bílé věže, a které budou sloužit i jako osvětlení. A bude to napojený do budoucna na informační turistický portál a informační centrum, které plánujeme vystavět u muzea."

Dotykový a velmi jednoduše ovladatelný systém bude mít hlavní část vysokou kolem 10 metrů, která bude procházet přes dolní tři patra věže.

V horní části pak budou menší panely, které budou promítat historické snímky krajského města. Opravou projde schodiště, dřevěné zavěšení zvonu Augustin i hodinový stroj.

"Rekonstrukce Bílé věže jako celek bude stát zhruba projektově 78 milionů korun, z čehož bude 40 milionů hrazeno z dotací Evropské unie. Co se týče tohoto multimediálního vybavení, to já odhaduji zhruba tři, možná více milionů."

Bílá věž se kvůli rekonstrukci na rok skryje pod lešení. Získá nový krov a opláštění báně, zároveň přístavbu vstupního objektu a vestavbu schodiště včetně podest.

Projekt nejenže odstraní některé havarijní stavy, ale má hlavně zatraktivnit historickou věž tak, aby přilákala ještě více návštěvníků.


Zvětšit mapu
autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio