Swingové Vánoce v Hradci Králové

17. prosinec 2009

Jeden z našich nejuznávanějších swingových zpěváků s nezaměnitelným hlasem a interpretací Laďa Kerndl vystoupí ve čtvrtek 17. prosince 2009 od 19 hodin v královéhradeckém Adalbertinu se skupinou Jazz Friends a Jaromírem Hniličkou, sólistou na trumpetu. Laďa Kerndl do vánočního koncertu zařadil nejen známé jazzové a swingové melodie, ale i vánoční koledy, které s ním společně zazpívá Dětský pěvecký sbor CANTELLA ze Základní školy Habrmanova v Hradci Králové, pod vedením sbormistra Přemka Kočího. Součástí vánočního koncertu bude i křest nového CD "Zdá se to pár dní" s mediální podporou Českého rozhlasu Hradec Králové. Informuje ředitel pořádající Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc. LAĎA Kerndl a jeho žena MiLADA budou hosty PéHáčka LADY Klokočníkové v pátek 18.12. po 11 hodině. Tématem zajímavého povídání bude harmonie nejen v manželství, ale i o Vánocích.

Jazzový a swingový zpěvák Laďa Kerndl má dnes svou, trochu nenápadnou, ale jistou pozici na českém hudebním nebi. Jako jediný se věnuje pouze americkým evergreenům 40. až 60. let. Každý rok vydává nové CD, má svůj okruh posluchačů a v domácí populární hudbě nemá ve svém stylu konkurenci.
Život dvaašedesátiletého jazzového a swingového zpěváka Ladi Kerndla byl pestrý a pohnutý. V šestadvaceti odešel na moře jako kytarista a sólista lodního orchestru. Zůstal tam čtyřiadvacet let. Do Československa se sice vracel, ale jen příležitostně vystupovat s orchestrem Gustava Broma. Byl tu prakticky neznámý.
Rok 1994 však všechno změnil. Kerndl onemocněl rakovinou krku. Po těžké operaci a ozařování zhubl o 32 kg. Osud, na který Laďa Kerndl hodně věří, mu však ještě nabídl šanci.
Z nejhoršího se dostal a v roce 1995 už opět zpíval. Na loď už se nevrátil a téměř v padesáti letech začal dobývat česká pódia. Kerndl, který se sice jmenuje Vladimír, ale nikdo mu neřekne jinak než Laďa, je dnes populární - především u starších fanynek - díky romantickému životnímu příběhu, mužnému vzhledu a někdy trochu drsnějšímu vystupování.

autor: DV
Spustit audio