Světový den romského jazyka připomenou v šesti českých městech romští spisovatelé a spisovatelky autorským čtením

3. listopad 2022

Sobota 5. 11. patří Světovému dni romského jazyka. Oslav v šesti českých městech se společným dílem ujali spolek Ara Art a organizace Slovo 21.

V šesti českých městech budou probíhat autorská čtení z literárních děl romských autorek a autorů doprovázená debatami, komentáři a samozřejmě hudbou. Akce se konají v Ostravě, Jihlavě, Písku, Pardubicích, Rokycanech a Praze a jsou určeny pro širokou veřejnost. Pražská debata bude navíc živě streamována.

Pražské oslavy zahájí v 17. hodin debata, jejímž tématem budou romské neologizmy, tedy novotvary. O tom, jak neologizmy vznikají, jak se šíří a také o tom, proč jsou v jazyce důležité budou diskutovat Michal Mižigár, Stanislava Miková a Jan Dužda, Hudbou a zpěvem je doprovodí romský zpěvák Michal Žolták. Přímý přenos ze Skautského institutu bude dostupný na facebookovém profilu Ara Art a Slovo 21.

Další zúčastněná města otevřou dveře kulturních sálů, aby se autoři a autorky s diváky mohly setkat osobně:

  • 4. 11. (již v pátek) ve 13 hodin začínají oslavy v Písku. Autorská čtení Marii Hušové a Jana Rosenberga za doprovodu kapely AnissBand proběhnou v prostorách Městské knihovny na Alšově náměstí.
  • 5. 11. v 16 hodin začne program v Rokycanech (Masarykovo náměstí 80). Ze své tvorby tu bude předčítat ikona romské literatury Ilona Ferková, zahraje hudební duo Marcus a Selena.
  • V 16 hodin zahajuje program Jihlava, a to přímo v Horáckém divadle. Autorku Marii Hušová a Jana Rosenberga doprovodí hudební uskupení Trio Band Ždár.
  • V 16 hodin začínají oslavy v Pardubicích v Divadle 29. Autorská čtení Evy Danišové za doprovodu Davida Husara. Vystoupí taneční soubor Khel manca
  • V 16 hodin budou v ostravsko - porubském komunitním centru Jekethane v Dělnické ulici číst svá díla nové objevy romské literární scény Taťána Růžičková, Alexandra Janová, Lenka Janová a Vanesa Kandráčová. Program bude moderovat Květoslava Podhradská, hudební doprovod zajištěn.

5. listopad byl poprvé označen jako Světový den romského jazyka v roce 2009 v Záhřebu. Datum nebylo vybráno náhodně. Přesně v tento den byl totiž v roce 2008 vydán první romsko-chorvatský a chorvatsko-romský slovník Veljka Kajtaziho, významného romského intelektuála, aktivisty a politika. K oficiálnímu uznání 5. listopadu došlo 7. listopadu 2015 na Valném shromáždění UNESCO.

Milena Hübschmannová a rozhlas

Čtěte také

Romština se řadí do skupiny indických jazyků. Podle odhadů jí v Evropě hovoří asi 4,5 milionu lidí, což je počet, který se bohužel neshoduje s počtem lidí romské národnosti. Díky letité marginalizaci se v řadě rodin přestal mateřský jazyk předávat. Zvrat v tomto trendu přineslo úsilí české lingvistky Mileny Hübschmannové, která výzkumu, kodifikaci a obecně propagaci romského jazyka věnovala většinu svého profesního života. Především díky ní existuje už bezmála tři desetiletí akreditovaný seminář Romistiky při Katedře středoevropských studií Filosofické fakulty Univerzity Karlovy.  

zdroj: Slovo 21
Spustit audio