Svaz měst a obcí ČR podepsal Dohodu s vládou České republiky

24. září 2010

Premiér Vladimír Špidla a předseda Svazu měst a obcí ČR a primátor Hradce Králové Oldřich Vlasák podepsali Dohodu o vzájemné spolupráci mezi vládou České republiky a Svazem měst a obcí ČR. Dohoda povede k přiblížení obou úrovní veřejné správy a zkvalitnění jejich výkonu. Svaz tak bude moci lépe naplňovat své poslání, kterým je hájit zájmy místních samospráv. Účelem Dohody je zavedení systému pravidelných setkávání mezi vládou a Svazem týkajících se vládních politik s dopadem na města a obce.

Společná setkání nad Plánem legislativních prací vlády a Plánem nelegislativních úkolů vlády by se měla konat minimálně jednou ročně, v případě potřeby i častěji. Členové vlády na nich budou seznamovat zástupce Svazu se záměry vlády v oblasti jednotlivých resortů, které budou mít dopad na města a obce.
K podpisu dohody premiér Špidla na tiskové konferenci poznamenal: "Vztah mezi vládou České republiky a Svazem měst a obcí ČR prozatím nelze považovat za dosti harmonický. K jeho prohloubení a zlepšení by ale měla přispět právě uzavřená Dohoda. Vláda vnímá Svaz měst a obcí ČR jako svého důležitého partnera, jehož kapacity dosud při své činnosti plně nevyužila." Dle slov předsedy Svazu Oldřicha Vlasáka podpisem této Dohody začíná nová etapa spolupráce s vládou České republiky, která by jednoznačně měla vést ku prospěchu našich měst a obcí a zlepšení informovanosti jednotlivých resortů o praktických problémech měst a obcí.
Podpis Dohody oficiálně prezentoval Oldřich Vlasák při svém vystoupení na 11. kongresu starostů a primátorů v Brně, v němž ocenil také přístup vlády ČR v čele s premiérem Vladimírem Špidlou. Vláda se tímto krokem přihlásila k moderním principům evropské veřejné správy založeným na kvalitě, otevřenosti a partnerství.

Logo
Spustit audio