Studenti u Kratonoh na Hradecku dokončují archeologický průzkum

24. září 2010

Studenti Univerzity Hradec Králové a jejich kolegové z polské Vratislavi nyní dokončují záchranný archeologický průzkum u obce Kratonohy na Královéhradecku. Při zkoumání přibližně hektarového pozemku nalezli patkové jamky, žárové hroby i desítku obilních sil, řekl ČTK Radomír Tichý z Archeologického centra Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. "Od 2. července na průzkumu pracovalo na sedm desítek studentů, takže jsme dokázali lokalitu prozkoumat v krátkém čase. Nyní nás ještě čeká zdokumentování všech nálezů," dodal Tichý.

Záchranný archeologický průzkum na místě, na které se rozšíří těžba štěrkopísku, ukázal, že na parcele stála v mladší době bronzové vesnice zemědělců. "Nalezli jsme zhruba dvě stovky patkových jamek, ve kterých byla zapuštěna konstrukce chat. Těch tu mohlo odhadem být zhruba pět," uvedl Tichý.
Studenti našli při průzkumu také několik střepů z keramických nádob či zvířecí kosti. "Nalézt šperky, zbraně nebo něco mimořádného se nám nepodařilo," konstatoval Tichý.
Studenti si většinou zkušenost s archeologickým průzkumem pochvalovali. "Podobného průzkumu jsem se zúčastnila již loni, tady mě překvapilo mimořádné nasazení 70 lidí na jedné akci, což bylo náročné na organizaci," řekla ČTK například studentka 4. ročníku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Martina Šormová.
Část areálu u Kratonoh již dříve prozkoumali archeologové Muzea východních Čech z Hradce Králové. Podle Tichého se tak stává plocha u Kratonoh jednou z největších prozkoumaných lokalit v celém Královéhradeckém kraji.

Logo
Spustit audio