Studenti již čtvrtou sezónu pomáhají zachránit hrad Hertenberg

6. srpen 2007

Nejen studenti z Čech, ale také Japonci či Korejci pomáhají s opravami hradu Hartenberg v Hřebenech na Sokolovsku, kde se současně koná i výtvarný kemp. Podobně jako v minulých třech letech, pokračují v odstraňování sutin a třídění kamenů pro budoucí dostavbu zdí. Kromě práce na hradě se však studenti věnují také kreslení motivů v okolí.

Podle majitele hradu je letošní rok pro záchranu hradu zřejmě přelomový. Odklízecí práce, které odkryly základy hradu, jsou téměř hotové a od teď je možno začít zdi dostavovat do původní podoby. Letos by se měla zastřešit první část paláce a měly by proběhnout vrty pro zapuštění pilířů, které by měly stavbu zpevnit.

Hartenberg

Zatímco dosud mohli lidé vidět hlavně zámeckou část Hartenbergu, protože na první pohled byla vidět jen jedna loď hradního paláce, odstranění zřícené části hradu postupně odhaluje původní hradby hradu. Ukazuje se tak dosud skrytá mohutnost a rozsah původních staveb.

Hartenberg

Letos také na hradě proběhl archeologický průzkum, jehož výsledky by mohly být k dispozici zřejmě ještě do konce roku. Do budoucna se počítá s prezentací výzkumu i přímo na Hartenbergu. To ale bude ještě chvíli trvat.

Hartenberg se postupně stává i cílem návštěv turistů. Letos mohou poprvé po desítkách let navštívit po dohodě i částečně zrekonstruovanou věž a prohlédnout si už odhalené části paláce.

Hrad Hartenberg vznikl na ostrohu nad říčkou Svatavou zřejmě ve 14. století, některé nálezy ale naznačují, že zde mohly stát stavby už dříve. Na počátku 17. století byl přestavěn na renesanční zámek. Poslední opravy byly provedeny v 19. století. Hrad navštěvoval i Johann Wolfgang Goethe, který tam slavil i 72. narozeniny. Po roce 1945 zámek pustnul. V letech 1985 a také 1991 jej téměř zničily požáry. Práce na jeho záchraně začaly před osmi lety.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio