Strojírna ZVU Potez zvýšila tržby na 620 mil. Kč a hledá 40 lidí

23. září 2010

Královéhradecká strojírenská společnost ZVU Potez, která vyrábí potravinářská a chemická zařízení, loni zvýšila obrat o 15 procent na 620 milionů korun. S dalším plánovaným růstem výroby podnik shání asi 40 zaměstnanců. Nyní ve firmě pracuje 513 lidí. ČTK to řekl marketingový ředitel firmy Petr Cejnar. Firmě se loni dařilo zejména v zahraničí. Export podnik zvýšil téměř o pětinu na 480 milionů korun. Technologické celky a speciální aparáty z Hradce Králové putovaly do desítek zemí Evropy, Asie, Ameriky i Afriky.

Významným kontraktem byla dodávka aparátů na výrobu kyseliny dusičné za 170 milionů korun pro chemičku v maďarské Várpalotě. "Obdobná dodávka, ale ve větším rozsahu, bude výrobně realizována v letošním roce pro čínského zákazníka," uvedl Cejnar.
Z dalších loňských důležitých zakázek jmenoval 100 nerezových tubusů tomografů pro americkou GE Medical Systems za 120 milionů korun. Na letošní rok si firma v ZVU Potez objednala dalších 150 těchto speciálních medicinálních aparátů.
Jednou z největších letošních zakázek ZVU Potez je náběh výroby technologické části dvou pivovarů ve Vietnamu, jejichž celková hodnota dosáhne téměř 100 milionů eur (2,8 miliardy korun). "Pivovary zůstávají naší vlajkovou lodí. Rostoucí zájem však zaznamenáváme u speciálních zařízení a kompletních technologií pro farmacii, medicínu a další obory," řekl Cejnar.
Pro zajištění nových zakázek podnik stále shání zaměstnance. "Okamžitě bychom byli schopni zaměstnat až 40 lidí, v dlouhodobějším horizontu i 50 ročně," řekl Cejnar. Kvalifikovaných svářečů, obráběčů kovů, strojních zámečníků, karuselářů nebo kotlářů je však podle něj na místním pracovním trhu málo. Podnik si tak musí vypomáhat dělníky ze zahraničí, zejména z Polska, Rumunska a Slovenska. Cizí dělníci tvoří až pětinu osazenstva podniku.
Společnost ZVU Potez vznikla v roce 1997. V roce 2001 se podnik oddělil od strojírenské skupiny ZVU, přičemž se nadále považuje za pokračovatele téměř 140 let dlouhé tradice chemického a potravinářského strojírenství v Hradci Králové. Rozhodujícími vlastníky firmy jsou tři fyzické osoby.

Spustit audio