Střední školy v hradeckém kraji mají stále desítky volných míst

24. září 2010

Absolventi základních škol, kteří dosud neuspěli u přijímacích zkoušek na některé ze středních škol či učilišť v Královéhradeckém kraji, mají stále ještě šanci vybrat si školu, na níž v září nastoupí. Školy a učiliště nabízejí desítky volných míst, přijímací zkoušky se většinou budou konat na konci srpna, vyplývá z údajů zveřejněných na webových stránkách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Zájemci o obor zakončený maturitou mohou například 29. srpna zkusit štěstí na Střední průmyslové škole v Hronově na Náchodsku, která podle krajského webu nabízí tři volná místa oboru strojírenství.

Volná místa hlásí také Střední odborné učiliště v Nové Pace na Jičínsku, kde mají sedm volných míst na studijní obor cukrář a čtyři na obor kuchař.
Podle vedení škol se většinou tato volná místa do začátku školního roku zaplní. "Děti se ještě budou během prázdnin rozmýšlet, některé se také přestěhují či se rozhodnou studovat jiný obor," řekl ČTK zástupce ředitele pro odborný výcvik Střední školy z Opočna na Rychnovsku Petr Hrnčíř. Opočenská škola nabízí volná místa v oborech opravářské práce a farmářské práce.
Ředitel Středního odborného učiliště obchodu a řemesel z Rychnova nad Kněžnou Josef Plachetka ČTK řekl, že učiliště nabízí například pět volných míst na obor kuchař a osm na obor prodavač smíšeného zboží. "Po předchozím poklesu zájmu o obor truhlář nás letos překvapil pokles zájmu o obor prodavač. Zřejmě za to mohou velké obchodní domy a úbytek menších obchodů, protože na obor se letos hlásí převážně jen ti žáci, jejichž rodiče mají někde obchod, jinak je zájem minimální," řekl Plachetka. Podle údajů Krajského úřadu Královéhradeckého kraje školy letos nabízely zájemcům celkem 11.536 míst, o které usilovalo 9132 uchazečů.

Spustit audio