Střední školy čekají o prázdninách opravy za 68 milionů

23. září 2010

Studenty středních škol v Královéhradeckém kraji vystřídají po skončení školního roku v budovách gymnázií, středních odborných škol či učilišť stavbaři. Ti během letních školních prázdnin provedou opravy a údržbu školních budov, které spravuje Královéhradecký kraj. Celkem by měly vyjít tyto rekonstrukce a údržbářské práce na celkem 68 milionů korun. "Z velké části zaplatí kraj stavby na školách z fondu rozvoje a reprodukce. Některé drobnější úpravy uhradí školy z vlastních investičních fondů," uvedl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.

Do letních investičních akcí na opravy budov školských zařízení vloží kraj z fondu rozvoje a reprodukce přes 60 milionů korun, školy ze svých investičních fondů zaplatí asi 5,5 milionu korun. Další peníze pokryjí neinvestiční akce: například výměny oken, podhledů či izolací.
"Největší investicí v roce 2007, která proběhne v létě, by měla být přístavba a rekonstrukce školní jídelny gymnázia v Jiráskově ulici v Trutnově za více než 28 milionů korun. Za stavební úpravy dvou budov dětského domova, mateřské školy a školní jídelny v Broumově, které budou v létě probíhat, zaplatí kraj 17 milionů korun," sdělil radní Královéhradeckého kraje Zdeněk Kraus.
Další větší stavební práce proběhnou také například v Gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické v Nové Pace.
Vedle peněz z fondu rozvoje a reprodukce má kraj 44,6 milionu korun připraveno na rekonstrukce školských zařízení v souvislosti s rozvojem automobilového průmyslu na Rychnovsku.

Spustit audio