Středeční Noční linka: Srpen 1968

21. srpen 2024

Stejně jako v roce 1968 vychází i letos 21. srpen na středu. Tehdejší Rudé právo, které se ráno objevilo na stáncích, referovalo o návštěvě soudruha Husáka u žiarských hutníků, o tom, že Fond republiky vzrůstá a přineslo úvahu před olympiádou v Mexiku.

Není divu, uvážíte-li, že šlo do tisku po půlnoci, tedy ve chvíli, kdy vojska pěti armád Varšavské smlouvy překračovala naše státní hranice. Realita ranních hodin toho srpnového dne byla jinde.

Pamatujete si to středeční ráno před 56 lety? Snažili se vaši rodiče nakoupit zásoby potravin v nejbližším obchodě? Byl to na dlouhou dobu poslední den, kdy jste se probudili na území Československa, protože jste už odpoledne, jen s tím nejnutnějším, měli hraniční přechod za zády? Zastihla vás ta informace na zahraniční dovolené? A kdy k vám zprávy o „bratrské pomoci” doputovaly?

Vzpomínkám pamětníků na srpen 1968 nabízí prostor dnešní Noční linka s Borkem Kapitančikem. Telefonujte na 731 800 900, pište na e-mail linka@rozhlas.cz nebo do webového formuláře níže.

Spustit audio