Středa: O tichých bláznech, rybářích a rybářkách...

22. duben 2015

Chodíte na ryby? Máte doma svůj prut a rybářské holínky? Vydržíte trpělivě sedět hodiny u vody? Co vám rybaření dává a kdo vás k němu přivedl? Pouštíte ryby zpátky a nebo se s úlovky rádi pochlubíte doma ? Chutnají vám ryby? Jaké nejraději a jak je v kuchyni nebo na grilu upravujete?

Začala letošní pstruhová sezóna a rybáři nemohli ani dospat... Po čtyřech a půl měsíčním půstu jim začal lov na pstruhových revírech. Od začátku prosince se tam nesmělo chytat, aby měly lososovité ryby klid na rozmnožování.

Stovky rybářů si tak na vzali dovolenou a vyrazily na letošní první lov. Grilování ryb na ohni - oblíbená činnost Čechů. Na zahradách a chatách grilujeme v této době hlavně ryby, které jsou i prospěšné zdraví. K tomuto životnímu stylu se přiklánějí i odborníci na výživu.

Jak ale ryby nejlépe upravit a jaké se na grilování hodí? Možná i vy poradíte v Noční lince Českého rozhlasu, i když se nepovažujete za rybáře, ale ryby vám chutnají.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.