Středa: Jak na vás působí podzim?

28. září 2016

Jak jste se vyrovnali s přechodem z léta do podzimu? Máte rádi toto roční období? Čím pro vás je? Jakým aktivitám se v této době věnujete? Inspiruje vás podzimní příroda? Sbíráte šípky, kaštany, žaludy, děláte si už zásoby na zimu? Trávíte ještě čas na chatě, chalupě, nebo už jste zazimovali? Co vám doma v této době dělá radost?

Podzim je obdobím příprav na dlouhou a náročnou zimu. Sluníčko postupně ztrácí svojí sílu, dny se stále více zkracují. Pomalu ale jistě převládá chlad a tma. Doba změn je vždy zkouškou odolnosti organismu, po psychické i fyzické stránce. Podle pentagramu 5 živlů spadá podzim k prvku kov a sami zjistíte, že s tímto živlem není spojen náhodou.

Podzim nám mnohem více než kterékoli jiné roční období ukazuje důležitost umět vzdát se toho, co jsme nějakým způsobem měli, prožívali, vlastnili. Stejně jako listy spadlé na zem obohacují půdu pro další úrodu v novém roce, tak bychom i měli být schopni vzdát se všeho, co již nejsme schopni využít a vytvořit tak prostor pro nové zkušenosti.

Podzim symbolizuje schopnost roztřídit důležité od nedůležitého, sílu a ochotu vzdát se nepotřebného. Provětrejte své skříně, zásuvky, vyřaďte z nich vše, co už nepotřebujete a pošlete dál do oběhu. Zamyslete se nad našimi vlastními postoji, vzorci chování, myšlenkami, projekty. Přinášejí vám do života něco pozitivního nebo je čas se jich vzdát?

Máte nevyřešené vztahy nebo jiné dlouhodobé problémy? Zkuste je vyřešit právě teď a nehromaďte je v sobě. Zhluboka se nadechněte podzimního svěžího vzduchu a užívejte naplno slábnoucích paprsků. Paní Jitka z Opavy mi do Noční linky napsala, že miluje podzim. Je to její nejoblíbenější roční období a má v něm pocit klidu. Popíjí své bylinkové čaje a je jí dobře. A jak vnímáte podzim vy?

autor: kas
Spustit audio