Strasti a záludnosti rozvodového řízení

22. květen 2018

JUDr. Zdeněk Rudolecký v naší rozhlasové soudní poradně  na téma rozvodové řízení.

Manželství je trvalý svazek muže a ženy a zaniká smrtí jednoho z manželů. Takto byla trvalost manželství chápána ještě v prvé polovině 20. století, a to zejména u katolických. Změnou společenských poměrů však postupně dochází k tomu, že o trvalosti manželství můžeme hovořit jen výjimečně. Rozvodovost se oproti roku 1950 více než ztrojnásobila.

Jaké musí být splněny podmínky pro rozvod manželství?

Právní úprava rozlišuje rozvod se zjišťováním příčin rozvratu manželství a bez jeho zjišťování. Každý tento způsob upravuje jiné podmínky.

rozvod

Rozvod se zjišťováním příčin rozvratu manželství
Manželství může být rozvedeno, je-li soužití manželů hluboce, trvale a nenapravitelně rozvráceno a nelze očekávat jeho obnovení, přičemž existence rozvratu a jeho příčin musí být v rámci soudního řízení prokázána. I když prokážeme, že manželství je takto rozvráceno, soud nesmí manželství rozvést pokud:

- je to v rozporu se zájmem nezletilého dítěte, které není plně svéprávné
- je to v rozporu se zájmem druhého manžela
- nebylo rozhodnuto o poměrech nezletilého dítěte, které není plně svéprávné v době po rozvodu manželství

Rozvod bez zjišťování příčin rozvratu manželství
Mnohem výhodnějším i časově méně náročným způsobem rozvodu je rozvod bez zjišťování příčin rozvratu manželství. Pokud jsou splněny následující podmínky, soud nezjišťuje existenci rozvratu manželství a nezkoumá jeho příčiny. Podmínky:

- druhý manžel se k návrhu na rozvod připojí nebo oba manželé podají společný návrh
- soud dospěje k závěru, že shodná tvrzení manželů jsou pravdivá
- ke dni zahájení řízení o rozvodu (doručení návrhu k příslušnému soudu) trvalo manželství nejméně jeden rok a manželé spolu déle šest měsíců nežijí
- manželé, kteří jsou rodiči nezletilého dítěte, které nenabylo plné svéprávnosti, se dohodli na úpravě poměrů tohoto dítěte pro dobu po rozvodu a soud tuto dohodu schválil
- manželé se dohodli na úpravě svých majetkových poměrů - dohoda vyžaduje písemnou formu a podpisy musí být úředně ověřeny
- a manželé se dohodli na úpravě svého bydlení - dohoda vyžaduje písemnou formu a podpisy musí být úředně ověřeny

hádka

Jak vypadá rozvodové řízení?
Řízení je možné zahájit tradičně pouze na návrh, přičemž ten je zapotřebí podat k okresnímu soudu (v Praze obvodnímu soudu, resp. Městskému soudu v Brně). Obecně je pro řízení příslušný soud, v jehož obvodu mají nebo měli manželé poslední společné bydliště v ČR. Účastníci jsou manželé (nikoli žalobce a žalovaný nebo navrhovatel a odpůrce).

K projednávání rozvodu je soud povinen nařídit jednání, ve kterém dochází k výslechům účastníků. Od výslechů lze upustit, pokud by jeho provedení bylo spojeno s velkými obtížemi.

Při jednání je soud povinen manželé vést k odstranění příčin rozvratu a usilovat o jejich smíření - zejména pak nabídkou využití mediace.

Ve věci rozvodu manželství rozhoduje soud rozsudkem, proti němuž je přípustné odvolání. Odvolání však není přípustné, pokud bylo vyhověno společnému návrhu na rozvod manželství. Lhůta k podání odvolání činí 15 dnů od jeho doručení. Prominutí zmeškání této lhůty není přípustné.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související