Stovky lidí protestovaly v Janských Lázních proti uzavření dětské léčebny

1. červen 2013

Léčebna Vesna v Janských Lázních bude i nadále sloužit dětským pacientům. Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 to dnes řekl asi třem stovkám lidí, kteří proti plánovanému uzavření léčebny protestovali. Současně ale připustil, že v Janských Lázních omezí léčbu dospělých pacientů.

Léčebna měla provoz skončit kvůli špatné ekonomické situaci a úbytku pacientů. O práci by tak přišlo skoro 80 lidí. Ministerstvo zdravotnictví ale vyměnilo vedení. V pondělí nastupuje krizový manažer.

Protestovat přijelo na kolonádu v Janských lázních asi 300 lidí, z velké části rodiče malých pacientů místní léčebny Vesna. Petici proti jejímu uzavření už podepsalo více než 20 tisíc lidí.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera se Vesna rozhodně zavírat nebude:

„Pacientů je určitě méně a je potřeba celý objekt novýma očima zmapovat a zjistit, co z toho tady je životaschopné. A spíše pozavírat to, co je pro dospělé pacienty, protože náš lázeňský sektor se ocitl v normálním konkurenčním prostředí a pacientů mu postupně ubývá.“

Nový ředitel lázní Janské Lázně Josef Šimurda doplnil, že zatím ani nedojde k avizovanému propuštění asi stovky zaměstnanců. Novými klienty mají být cizinci a turisté:

„Do budoucna je potřeba vytvářet takové předpoklady pro to, abychom lůžkovou kapacitu dokázali zajistit různými programy. Nejedná se jen o lázeňské hosty. Může zde být poskytována péče i nelázeňským hostům. Atraktivita regionu je tady ohromná.“

Lázeňství v krizi

Zástupci odborů při protestním shromáždění uvedli, že je lázeňství v ČR v krizi a to především vinou nedávno schváleného indikačního seznamu. Ten výrazně zpřísnil podmínky pro pobyt v lázních a lidé tak buď vůbec na lázeňskou péči proplácenou pojišťovnou nedosáhnou, nebo se jim výrazně zkracují pobyty.

Třeba Libuše Dudychová z Liberce jezdila se svým synem do lázní dvakrát ročně, a to vždy na osm týdnů. Po chválení nového indikačního programu jim ale pojišťovna uhradí jen jednou ročně čtyři týdny. Paní Dudychová tak má obavy, že její sedmiletý syn, trpící dětskou mozkovou obrnou a epilepsií, na tom bude mnohem hůř:

„Pro nás je omezení katastrofou. Malému to tady totiž strašně pomáhá. Nejen fyzicky, ale také psychicky.“

autor: PLE
Spustit audio