Stavebnictví v Královéhradeckém kraji do června zrychlilo růst

25. září 2010

Stavebnictví v Královéhradeckém kraji zrychlilo v prvním pololetí růst, když vykázalo zvýšení výroby o 3,5 procenta na 2,4 miliardy korun. Ještě v prvním čtvrtletí rostlo o necelé procento. Údaje se týkají 120 podniků s více než 20 zaměstnanci. Vyplývá to z údajů královéhradeckého zastoupení Českého statistického úřadu. V porovnání s celou republikou ale nebyl růst v kraji nijak výrazný. Stavební výroba v celé zemi v prvním pololetí vzrostla o pět procent a kraj v růstu předhonila Praha a dalších sedm regionů. "V Královéhradeckém kraji se proti jiným regionům v pozemním stavitelství staví velmi málo. Musíme tak hledat hledat zakázky v jiných regionech," řekl ČTK spolumajitel hradecké stavební firmy Fato invest Jiří Fráňa.

Sledované stavební firmy podle statistiků zvedly počet zaměstnanců, a to téměř o jedno procento na 6140 lidí. Jejich průměrné mzdy vzrostly o 3,7 procenta na 13.900 korun, produktivita podniků stoupla téměř o tři procenta.
Nejvýraznější růst zaznamenaly stavební firmy z Hradecka, které zvedly výrobu o 15 procent na 1,1 miliardy korun. Nárůst vykázaly i firmy z Rychnovska a Trutnovska. Naopak se nedařilo podnikům na Náchodsku, kterým výkony spadly o 19 procent na 293 milionů korun. Statistika upozornila, že sledované podniky sice mají sídlo na území kraje, nemusí to ale znamenat, že v kraji také vyvíjejí činnost.
Počet vydaných stavebních povolení v kraji do června meziročně vzrostl o 11 procent na 3520. Orientační hodnota staveb, na něž bylo vydáno stavební povolení, vzrostla o dvě desetiny procenta na 4,6 miliardy korun.

Logo
Spustit audio