Stavby roku v kraji: bytový dům, školka a úprava rybníku

22. září 2010

Titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2008 si odnesly bytový dům v Jičíně, Mateřská škola Tyršovy sady v Hostinném a úpravy rybníku v Prkenném Dole. V rámci vyhlášení stavby roku, které se uskutečnilo v Regiocentru Nový pivovar, bylo rozdáno také pět čestných uznání. Stavby soutěžily ve třech kategoriích: domy pro bydlení a rodinné domy, stavby občanské vybavenosti a dopravní a inženýrské stavby. Celkem se letos do soutěže přihlásilo 16 staveb. V kategorii domů pro bydlení bylo pět staveb, staveb občanské vybavenosti soutěžilo sedm, dopravní a inženýrské stavby byly přihlášeny čtyři.

Bytový dům v Jičíně je moderně architektonicky řešený. Má terasy, prosvětlené domovní komunikační prostory, různé bytové dispozice, veřejné prostory. Investorem byla společnost DBT s.r.o., stavbu provedl BAK a.s. Trutnov. U školky v Hostinném, kterou financovalo město, zaujal porotu jednak její objekt, jednak to, jak je zasazená do okolní zástavby. Má prakticky řešený interiér i s ohledem na to, že ho budou obývat děti. V jednom kolektivu zde budou spojeny různé věkové kategorie i zdravotně handicapovaní. Objekt postavila firma Stavební společnost s.r.o. Hostinné. V Prkenném Dole stavbaři ze společnosti BAK upravili místní rybník a vybudovali zde rybí přechod. Vhodně se jim vše podařilo sladit s okolní přírodou. Investorem bylo město Žacléř.
Čestné uznání v soutěži mimo jiné obdrželo Regiocentrum Nový Pivovar v Hradci Králové, který vystavěla společnost Skanska a.s. Porotci kladně ohodnotili činnost investora, který rekonstruoval chátrající bývalý pivovar a vhodně ho začlenil do okolních památkově chráněných objektů.
"Hradecký Nový pivovar letos bojuje o titul stavba roku i na celostátní úrovni. V této soutěži se v konkurenci více než šesti desítek velice hodnotných staveb již probojoval do první patnáctky. Výsledky celostátního kola budou vyhlášeny příští týden," řekl královéhradecký hejtman Bradík.
Krajskou soutěž o stavbu roku tradičně pořádá Královéhradecký kraj s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Českým svazem stavebních inženýrů a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR Hradec Králové. S významnými stavbami v regionu se budou moci lidé seznámit i 18. října v rámci Dnů stavitelství a architektury. Více informací k této akci je možné najít na internetových stránkách www.dsa-info.cz.

Spustit audio