Stavba supermarketu v Turnově odkryla 3000 let staré pohřebiště

24. září 2010

Stavba supermarketu na okraji Turnova odkryla vzácné žárové pohřebiště staré zhruba 3000 let. Pod zemí se skrývaly i další archeologické nálezy ze sedmého až šestého století před naším letopočtem. Novinářům to řekl archeolog Muzea Českého ráje v Turnově Jan Prostředník. "Objevili jsme zatím asi 30 žárových hrobů s popelem a s nádobami na něj," dodal Prostředník. Hroby pocházejí z období 11. až devátého století před naším letopočtem. Jde o starší dobu železnou.

Výzkumy na staveništi začaly kolem poloviny června a potrvají do konce července. Prostředník nevyloučil objevy dalších hrobů. Nejvzácnější nálezy obohatí sbírky muzea.
Kromě žárového pohřebiště badatelé našli také žernovy - kameny na rozemílání obilí ze sedmého až šestého století před naším letopočtem. Podle Prostředníka jsou o 100 až 200 let starší než většina žernovů objevených v Čechách.
Na louce u silnice na Jičín naproti benzínové pumpě odborníci odkryli také huť na výrobu železa se zbytky strusky. Současné vykopávky potvrdily poznatky o historii osídlení Českého ráje. V minulosti objevili archeologové důležité stopy po předcích v takzvané Maškově zahradě. Nachází se na břehu Jizery směrem na Sobotku nedaleko od staveniště supermarketu.

Logo
Spustit audio