Stavba lávky přes Labe v Hradci Králové se odkládá

24. září 2010

Po lávce přes Labe, která by ústila na bulvár u Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, lidé v blízké době chodit nebudou. Její stavbu brzdí odvolání občanského sdružení Kruh pro občanskou společnost, kterému vadí, že by kvůli lávce měly padnout tři stromy. Uvedla to Mladá fronta Dnes v příloze pro Hradecký kraj. Lávka by měla otevřít cestu z centra města na nový výstavní bulvár, za který hradecká radnice zaplatila přes 20 milionů korun. Bulvár nyní končí na břehu řeky.

"Stavba lávky se nám nezdá dostatečným důvodem pro kácení stromů," řekl předseda sdružení Kruh pro občanskou společnost Milan Hirsch. Sdružení nedávno odmítlo kácení javorů na pravém břehu Labe a proti rozhodnutí se odvolalo. O odvolání nyní rozhodují krajští úředníci. "Stanovisko krajského úřadu by mělo být známo do měsíce," sdělila mluvčí hejtmanství Ludmila Hovorková.
Hradecká radnice už vyšla vstříc ekologickým a občanským sdružením, kterým se nelíbilo, že kvůli výstavbě lávky by měl padnout dub rostoucí na levém břehu řeky. Odborná studie statiky stromu má posoudit, zda by stavební práce mohl přečkat bez úhony.
"Bez lávky by cyklistům či chodcům nezbývalo než řeku přeplavat. Připravili jsme další podklady, které posoudí odborník zabývající se stromy. Odpůrci lávky chtějí škodit za každou cenu," řekl tvůrce projektu architekt Bohumír Prokop.

Logo
Spustit audio