Stát pomůže zadlužené Rokytnici a odpustí jí část dluhů

24. září 2010

Stát odpustí Rokytnici nad Jizerou na Semilsku část dluhů, které má u České konsolidační agentury. O částečném oddlužení Rokytnice dnes rozhodla vláda, sdělil ČTK Luboš Šikula z tiskového odboru kabinetu. Žádné bližší informace však neuvedl. Zjišťujeme stanovisko ministerstva financí a ČKA. Podle dřívějších informací ČTK by stát mohl obci za určitých podmínek odpustit kolem 300 milionů korun. Rokytnice nyní dluží 390 milionů, což ji brání mj. v převodu pozemků či příjmu dotací.

Podmínkou pro odpuštění dluhu je, že Rokytnice zaplatí České konsolidační agentuře, která dluhy obce převzala, do roku 2008 celkem 25 milionů Kč. Město bude muset prodat i některý majetek a peníze opět převést na stát, řekl v úterý ČTK mluvčí ČKA Jiří Pekárek.
Návrh konsolidační agentury již v polovině loňského roku schválilo zastupitelstvo obce. V majetku obce by podle návrhu ČKA měla zůstat mateřská školka, škola, radnice, hřbitov, čistírna odpadních vod a navazující kanalizace. Prodat by obec podle starosty Stanislava Šedého měla několik nemovitostí s byty a prodejnami, celkem asi za 30 až 50 milionů korun.
Rokytnice se zadlužila vydáním obecních obligací za 120 milionů korun a převzetím úvěru na stavbu lanovky na Lysou horu za přibližně 145 milionů. Největším problémem dluhu jsou pro radnici úroky, které rostly rychleji, než mohla obec splácet.
Způsob oddlužení Rokytnice by měl podle dřívějších informací fungovat jako pilotní projekt pro řešení dluhů ostatních měst a obcí. Podle ministra financí Bohumila Sobotky dluží města a obce ČKA několik set milionů korun. Stát chce hospodaření obcí více kontrolovat.

Logo
Spustit audio