Stát podle majitelů pozemků pod D11 nahrává spekulantům

24. září 2010

Majitelé pozemků, kteří loni prodali parcely pod plánovanou trasou dálnice D11 z Poděbrad do Hradce Králové, se cítí podvedeni a tvrdí, že stát nahrává spekulantům. Zatímco v roce 2002 Ředitelství silnic a dálnic vykupovalo parcely za 40 korun a letos platí 50 korun, lidé, kteří prodali svou půdu v roce 2003, dostali jen 21 korun za metr čtvereční. Uvádí to regionální příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Uvedené ceny se týkají katastrálních území obcí s méně než 10.000 obyvateli.

Podle MfD prodalo v roce 2003 pozemky státu zhruba 200 lidí. "Ti majitelé, kteří na podmínky státu nepřistoupili, teď dostanou o sto procent víc a nám se budou smát, jak jsme naletěli. Opět jsem se přesvědčil, jaká je v této republice spravedlnost," napsal radnici v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku například Ladislav Lhoták.
Změnu v cenách kritizuje také starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil. "Lidé, kteří dosud výstavbu dálnice zdržovali, vlastně vydělali," uvedl. Poškození majitelé po státu požadují, aby jim část peněz doplatil. Doplacení 19 korun za metr čtvereční pro všechny majitele by na padesátikilometrovém úseku budoucí dálnice stálo přibližně čtyři miliony korun. Chlumecký starosta vyzval k doplacení částky ministerstvo dopravy i financí. Žádný z úřadů však zatím peníze nepřislíbil.
"Ministerstva si tento požadavek přehazují jako horký brambor. Tato vláda patrně chce zbytek slušných lidí, kteří nechtěli stavbu dálnice zdržovat, naštvat," cituje list Uchytila.
Pro Chlumec nad Cidlinou je dokončení dálnice velmi důležité, protože nyní středem města projíždějí denně tisíce automobilů, především v pondělí a v pátek vzniká ve městě dopravní kolaps a hladiny výfukových plynů překračují povolené hygienické limity.
Stavba úseku dálnice z Poděbrad do Hradce Králové začala letos po čtrnáctileté přestávce výstavbou některých mostních konstrukcí. Zpoždění v zahájení dostavby dálnice způsobily právě problémy při výkupech pozemků.

Logo
Spustit audio