Srpnová vernisáž v Galerii P v Potštejně

23. září 2010

V Galerii P v Potštejně, městečku a bývalém proslulém letovisku na hranicích rychnovského a orlickoústeckého okresu, se bude konat třetím rokem srpnová vernisáž artefaktů čtyř výtvarníků z regionu. V pátek 3. srpna v 17 hodin bude tak zahájena výstava třicítky grafik a temper pražské Evy Bednářové, šesti reliéfních a figurálních kovaných plastik orlickoústeckého Františka Bečky, patnácti figurálních kompozic výtvarníka amatéra Josefa Klimta z Doudleb nad Orlicí a koláží Jana Píši, žijícího v Rokytnici v Orlických horách. Výstava, která potrvá do 2. září, bude otevřena ve středu, sobotu a neděli od 13 do 17 hodin, v jiné dny pak podle dohody na telefonu 728 956 341.

Srpnové vernisáže v Galerii P se stávají pomalu tradicí. Připomeňme si rok 2004 - výstava výtvarných děl pěti regionálních výtvarníků (Rudolfa Černého, Josefa Martince, Jiřího Růžičky, Josefa Filipa a Vladimíra Plocka), 2005 (amatérské grafické skupiny GAMA) a 2006 (malíře Václava Macháně a keramiků Jany a Marka Zamazalových). Každá z vernisáží se uskutečňuje za účasti víc než padesátky příznivců výtvarného umění z Rychnovska, Dobrušska, Orlickoústecka i Lanškrounska. Mezi hosty loňské vernisáže, kterou zahájil milý hostitel Vladimír Plocek spolu s DPS Potštejňáček, byli z kumštýřů mj. špičkový medailér Zdeněk Kolářský z Kostelce nad Orlicí, uměnímilovný starosta Potštejna Petr Dostál a Lenka Nováčková, která se spolu se svým manželem zasloužila o to, že potštejnský zámek žije.
Potštejnská Galerie P je specifikem ve východních Čechách. Podobnou, taky zaměřenou na region, najdeme až v Hlinsku, tam se jmenuje Galerie Aničky Dvořákové a patří Ladislavu Vaškovi. Tu potštejnskou založil Vladimír Plocek, bývalý učitel výtvarné výchovy na vamberské základní škole, v roce 1991. Má více než stovku artefaktů regionálních kumštýřů, kteří vytvářejí krajky, obrazy, keramiku a užité umění. Z jeho aktivit pro jiné umělce připomeňme mj. výstavu z pozůstalosti Evy Bednářové, jež bývala považována za jednu z nejvýraznějších osobnosti výtvarného života v polovině 60. let. Vladimír Plocek vystavuje i jinde své vlastní práce, mj. suché jehly a tempery, většinou z potštejnského prostředí. S jeho pracemi jsme se mohli setkat mj. v galerii Koráb v Ústí nad Orlicí, na zámku v Brandýse nad Orlicí, v Lanškrouně, Sopotnici a ve Vejprtech. V Letohradě vystavoval v rámci tzv. Výtvarných kaskád spolu s akademickým sochařem Jiřím Rosákem z Chocně.

Zdroj: Josef Krám

Spustit audio