Sražený krém a připálená omáčka. Nic není ztraceno, takhle to napravíte
Při pečení dortu nebo rolády se i té nejlepší hospodyňce může srazit krém. Napravíte to kouskem ztuženého tuku. Rozpusťte ho, nechte trochu vystydnout a potom ho pomalu do sraženého krému zašlehejte. Všechno se pěkně spojí a navíc bude krém lépe držet při zdobení.
Povedlo se vám připálit omáčku? Stačí, když ji přelijete do čistého hrnce a použijete jeden ze zaručených pohlcovačů pachu. Mezi osvědčené patří mrkev, chleba nebo korková zátka. Naše babičky ještě hrnec s vařící omáčkou přikrývaly mokrou utěrkou, která pohltila nahořklý pach. Snad se vám i tyto rady budou hodit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.