Šrámkův statek v Pileticích je v havarijním stavu

24. září 2010

Památkově chráněný Šrámkův statek v Hradci Králové - Pileticích je v havarijním stavu. Roubená budova je napadená hmyzem a má narušenou statiku, hradecká radnice proto plánuje rekonstrukci, která si vyžádá desítky milionů korun, informují Hradecké noviny. "V dřevěných částech budovy se prohánějí červotoči, tesaříci a usadily se tam i houby. Máme hotovou studii, ale znovu se dohadujeme s památkovým ústavem na způsobu záchrany," řekl listu ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která statek spravuje, Miroslav Franc.

Památkáři původně plánovali do budovy vložit zpevňující ocelovou konstrukci a škůdce ze dřeva vypudit chemickými prostředky, nyní ale navrhují, aby se napadené dřevěné části domu vyměnily za nově vyrobené repliky. "Oprava bude stát desítky milionů korun. Přesnou částku zatím nevíme, protože ještě nemáme hotovou revizi projektu s aktuálními cenami," řekl náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.
Hradecká radnice věří, že se jí podaří na nákladné opravy získat prostředky z evropských fondů, kdy by však opravy statku mohly začít, není zatím jasné.
Roubený statek stojí v Pileticích od roku 1802, na začátku 20. století vyhořel, po druhé světové válce se o památku staral stát, od roku 2001 je ve správě hradecké radnice. Na statku se nyní několikrát ročně konají folklorní slavnosti, po rekonstrukci by statek mohl fungovat jako centrum lidových tradic.

Logo
Spustit audio