Šrámkova Sobotka - festival českého jazyka a literatury

24. září 2010

V Sobotce u Jičína se koná již 48. ročník přehlídky uměleckého přednesu s dílnami pro studenty bohemistiky Šrámkova Sobotka. Letošní téma zní: Kde domov jejich? (Česko - literární křižovatka). Šrámkova Sobotka je festival, v jehož rámci se studenti bohemistiky zdokonalují v interpretaci a recitaci uměleckých textů. Mimo to mají možnost zúčastnit se celé řady kulturních akcí (divadel, koncertů, výstav, odborných přednášek a diskusí), pilovat svůj mluvený projev v ortoepické dílně, tříbit interpretační postupy v teoretické interpretační dílně a zhudebňovat texty v dílně hudební.

Připravena jsou divadelní představení, čtení a literární večery, výstavy, filmy, semináře a odborné dílny. Jan Němec představí film na motivy Kafkovy Proměny, zazpívá romský kytarový génius Ján Slepčík, z Nebe pod Berlínem přečte ukázku autor Jaroslav Rudiš a bude se poslouchat experimentální rozhlasové drama Petera Handeho. Během festivalu vychází Splav! - Sobotecký pravidelný lehce avantgardní věstník. Program celého festivalu je na http://www.sobotka.cz/sramkova_sobotka/ss2004.pdf
S ideou festivalu přišla Milka Hrdličková-Šrámková, vykonavateli se stali manželé M. a V. Hejnovi a D. Bílková-Kyzivátová, později J. Šimůnek. První ročník proběhl v létě r. 1957 a festival se ze soustředění k Šrámkovu dílu proměnil v týdenní seminář o mateřštině (r. 1961), pokaždé s jiným ústředním tématem a pravidelným denním režimem - dopoledními přednáškami, odpoledním poznáváním kraje a besedami a večerním kulturním pořadem. Od počátku je propojen s učitelskou základnou.
Od r. 1963 se na tzv. poetickém odpoledni představují recitátoři a recitační kolektivy, od r. 1968 působí recitační dílna pro studenty PF a FF. V r. 1993 se přidružil program knihovníků. Literární soutěž ŠS vznikla r. 1963. Festival přesáhl význam města i šrámkovské a předšrámkovské tradice, snad bude schopen dávat impulsy národní kultuře i nadále.

Logo
Spustit audio