Správa Krkonoš nepovolila na Sněžce oslavy vstupu do EU

24. září 2010

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) nepovolila na Sněžce oslavy vstupu České republiky do Evropské unie. Důvodem jsou obavy správců parku, aby návštěvníci nepoškodili cenné přírodní partie, řekl mluvčí správy KRNAP Radek Drahný. Organizátor akce Robert Procházka však ČTK potvrdil, že turisté na nejvyšší českou horu v noci z pátku na sobotu vystoupí. "Budeme respektovat návštěvní řád parku a pohybovat se pouze po vyznačených cestách," řekl Procházka s tím, že akce by se mohlo zúčastnit 70 až 100 lidí.

Procházka oznámil správě KRNAP konání akce již v únoru letošního roku, poté co její konání správa zamítla, podal odvolání na ministerstvo životního prostředí. Ani to však s akcí nesouhlasilo. "Akce je plánována jako otevřená a není možné odhadnout počet účastníků. Vrchol Sněžky je prostorově omezený a vzhledem k tomu, že se na něm plánuje zdržení předem neurčitelného počtu lidí v nočních hodinách, nelze vyloučit devastující dopad na přírodu," uvedl Drahný s tím, že organizátorovi nepovolené akce mohou správci parku udělit až 50.000 korun pokuty. "Věřím, že k udělení pokuty správou parku nebude důvod," doufá Procházka.
Procházka nabídl účast na akci také prezidentovi Václavu Klausovi, který však na Sněžku nedorazí. "Byl jsme v kanceláři prezidenta republiky, ale oznámili mi, že prezident Václav Klaus se z časových důvodů akce nezúčastní, i když to velmi citlivě zvažoval," řekl Procházka.
Turisté podle svého plánu na hřebeny Krkonoš vyrazí již v pátek 30. dubna ve 13:00 od hostince u Černého Petra ve Strážném. Ve 20:00 potom chtějí účastníci na nejvyšší české hoře položit věnec členům krkonošské horské služby. Na Sněžce také plánují přivítat o půlnoci první okamžiky vstupu do Evropské unie, poté sestoupí na Luční boudu. Nejvytrvalejší turisté potom mohou v sobotu zamířit na túru na polskou stranu Krkonoš.

Logo
Spustit audio