Sportovní halu v Hradci Králové postaví Metrostav za 58 milionů Kč

24. září 2010

Sportovní halu v Hradci Králové ve čtvrti Třebeš postaví společnost Metrostav. Jako vítěz tendru, do kterého se přihlásilo sedm firem, nabídla nejnižší cenu - 58,5 milionu korun bez daně z přidané hodnoty. Pokud vše půjde hladce, mohla by stavba začít letos na podzim. Původně radnice počítala s tím, že za halu zaplatí přes 90 milionů korun. ČTK to řekl náměstek hradecké radnice Josef Malíř. Hala vyroste na místě přes 50 let staré dřevěné tělocvičny místního sokola, která je na pokraji havarijního stavu.

Místní lidé ji tehdy postavili vlastníma rukama z odpadového materiálu. Budova již zdaleka nevyhovuje požadavkům na sportovní zařízení kapacitou, sociálním a technickým zázemím.
Jako vítěz tendru se zpočátku jevila společnost Czasch z Bruntálu, která zaměstnává zdravotně postižené lidi a zákon o veřejných zakázkách ji proto proti ostatním v tenderech zvýhodňuje. Radnice ale firmu, která cenově skončila šestá, ze soutěže pro pochybení v nabídce vyřadila. "Firma chybně spočítala nabídnutou cenu," řekl Malíř.
Metrostav patří mezi největší stavební firmy v zemi. Loni podnik vytvořil při výkonech 21 miliard korun zisk 704 milionů korun. Za Metrostavem se v soutěži na halu umístily firmy VCES a Prima.
Výstavba haly je jednou z hlavních investičních priorit města. Sportoviště by mělo využívat asi 35.000 lidí z Třebše a největšího hradeckého sídliště Moravské Předměstí. V hale s tribunami pro 400 diváků se bude hrát například basketbal, volejbal a házená a cvičit v ní budou i gymnasté.

Spustit audio