Špindlerův Mlýn čeká akrobatický víkend SP: skoky a boule

25. září 2010

Dvě esa českého akrobatického lyžování se představí o víkendu ve Špindlerově Mlýně. Olympijský vítěz v akrobatických skocích Aleš Valenta slibuje lepší výkon než loni a při premiéře Světového poháru v jízdě v boulích na českém území se ukáže Nikola Sudová, která v sezoně už dvakrát vylepšila své maximum; jednou byla pátá a před týdnem čtvrtá. Každý ze čtyř závodů je dotován částkou deset tisíc eur, pro vítěze je připravena vždy polovina této sumy. Skokani budou závodit v sobotu od 11:00, ve stejný čas začne v neděli jízda v boulích.

Před rokem se ve Skiareálu ve Svatém Petru konalo finále SP akrobatických skoků a Valenta obsadil devatenácté a desáté místo. "Nedařilo se mi a doufám, že se letos zlepším," řekl Valenta. "Skáči docela dobře a mám na to, abych atakoval nejvyšší příčky," uvedl vítěz závodu SP z kanadského Fernie.
Za necelý měsíc dvaadvacetiletá Sudová skončila o víkendu v Japonsku patnáctá. O týden dříve si ale tamtéž dojela čtvrtým místem pro nejlepší výsledek v kariéře. "Špindlerův Mlýn je mým vrcholem sezony. Moc se na tenhle závod těším," uvedla Sudová.
Podle ředitele závodů Marka Rejmana, šéfa marketingové agentury GSMA, která soutěže pořádá, přijede do Krkonoš kompletní světová špička. V předposledních závodech sezony půjde o každý bod do konečného pořadí seriálu SP. Valenta ztrácí na celkově třetího Alexeje Grišina z Běloruska jen 19 bodů. "Proto budou mít závody velký náboj a dramatičnost," mínil český favorit.
Rejman si přál, aby Valenta v sobotu uspěl a povzbudil svým výkonem do nedělních boulí Sudovou. "Když ti to nevyjde, tak pojedeš v neděli boule," hecoval skokana žertem.
Světovou premiéru Ledového dechu, trojného salta s pěti vruty, české publikum, které má vstup na závody zdarma, asi neuvidí. Předpověď počasí není dobrá a pro provedení těžkého prvku potřebuje Valenta ideální podmínky v přípravě i závodu. "Nikdy neříkej nikdy, ale nejsem optimistický," pronesl Valenta.
V sezoně akrobaty provází rozmary počasí. Na začátku bylo málo sněhu a špatně se trénovalo, v Severní Americe zase skokany sužoval až třicetistupňový mráz, vítr a sněžení. "Ještě nepršelo, snad to nepřivolám a bude konečně tak akorát," přál si Valenta.

Logo
Spustit audio