Soud v kauze Kulínský ukončil dokazování, rozsudek padne v úterý

24. září 2010

Senát Krajského soudu v Hradci Králové dnes odpoledne ukončil dokazování v případu bývalého sbormistra pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského, kterého obžaloba viní z pohlavního zneužití dvojice sboristek. V úterý dopoledne před soudem zazní závěrečné řeči, lze očekávat vynesení rozsudku, řekla předsedkyně senátu Anna Bímová. Soud dnes s vyloučením veřejnosti vyslechl jednu z poškozených, u soudu vypovídaly také další sboristky či lékařka, která se účastnila soustředění sboru.

"Nikdy jsem nebyla svědkem žádné nepatřičnosti, nikdy si také nikdo na nějaké nevhodné chování nestěžoval," řekla například lékařka Libuše Pospíšilová, která se účastnila soustředění sboru od roku 1991.
Podobně vypovídala také jedna ze sboristek, která dnes uvedla, že neví o žádném podezřelém jednání Bohumila Kulínského vůči členkám sboru. "Zažila jsem ve sboru jednu z nejhezčích etap života," řekla soudu.
Další ze svědkyň však řekla, že ve sboru vládla atmosféra strachu a úzkosti. "Pan Kulínský byl nezpochybnitelná autorita, ale to co se tam dělo, neodpovídalo našemu vztahu," řekla jedna ze svědkyň. Podle ní Kulínský členky sboru navštěvoval často na pokojích a sahal jim pod oblečení.
Státní zástupce Jan Bohutínský i Kulínského obhájce sice navrhovali v případu výslechy dalších svědků, soud však návrhy na další dokazování zamítl. "Provedené důkazy jsou zcela postačující, aby senát mohl v této věci rozhodnout," uvedla Bímová.
Bohumil Kulínský, který před soudem svou vinu již dříve odmítl, je obžalován z pohlavního zneužívání a ohrožování výchovy mládeže, v případě prokázání viny mu hrozí pět až 12 let vězení.
Policie Kulínského obvinila v listopadu 2004 z ohrožování mravní výchovy mládeže a pohlavního zneužívání. Následně strávil více než 200 dnů ve vazbě, ze které byl propuštěn loni na začátku července. Podle policie sbormistr v letech 1984 až 2004 zneužil 49 tehdejších sboristek, 47 případů však hradecký soud již dříve vyloučil k projednání před pražským soudem.

Spustit audio