Soubor písní a tanců Hořeňák z Lázní Bělohrad úspěšný v Portugalsku

23. září 2010

Skoro celou Evropu, k tomu Kanadu, Spojené státy i Brazílii procestoval soubor písní a tanců Hořeňák z Lázní Bělohrad. Tancoval a zpíval dokonce i v Africe. Nebylo země, kde by neměl český a v případě Hořeňáku podkrkonošský folklór ohlas. Soubor cestuje i letos a tak se Hana Siraková dovolala do portugalského města Kalvário, kde právě v těchto dnes slaví velké úspěchy.

Národopisný folklórní soubor písní a tanců HOŘEŇÁK byl založen v roce 1949 a u jeho zrodu stál hudební pedagog profesor Vratislav Vycpálek. V současné době má soubor asi 45 členů a je sdružován pod záštitou Městského Kulturního Střediska města Lázní Bělohrad. Od roku 1975 je soubor organizátorem mezinárodních folklórních slavností písní a tanců "Pod Zvičinou" v Lázních Bělohrad.
Folklórní soubor HOŘEŇÁK má ve svém programu tance, písně a lidová vyprávění z Podkrkonoší a regionu Hořicka a Novopacka. V minulosti se účastnil mnoha mezinárodních folklórních festivalů téměř po celé Evropě, v Jižní a Severní Americe a v Asii, vystupoval a natáčel pro naši televizi i rozhlas. Návrhy na národní kroje provedli pracovníci Národopisného muzea v Praze.
Soubor HOŘEŇÁK si za dlouhá léta svého působení, a to jak uměleckého, tak i kulturního, vytvořil osobitý hudební, taneční i slovesný repertoár, který ve svých hlavních rysech vychází z romantických historických vrstev folkloru v Podkrkonoší. Ten dále doplňuje z jiných podhorských krajů Čech, především Podorlicka a z Českomoravské vysočiny.
Rozvíjet tradice podkrkonošského lidu, oslavovat krásu života tancem, písní a vyprávěnkou, dávat lidem radost a úsměv - to je především poslání souboru písní a tanců HOŘEŇÁK.

Spustit audio