Sochař Preclík občanství Hradce Králové nedostane, Karel Otčenášek ano

24. září 2010

Známý sochař Vladimír Preclík se čestným občanem Hradce Králové opět nestane. Zastupitelé v úterý návrh na zapsání Preclíka mezi čestné občany zamítli. Se stejným výsledkem o Preclíkovi hlasovali již v roce 1999. Naopak návrh na udělení čestného občanství pro arcibiskupa Karla Otčenáška, který se letos dožívá 85 let, prošel bez problémů. Primátora Otakara Divíška (ODS) rozhodnutí zastupitelů ohledně Preclíka, který je hradeckým rodákem, velmi mrzí. "Je to velká škoda pro Hradec Králové a možná i trochu ostuda, že jsme tak významnému sochaři toto ocenění neudělili," řekl ČTK Divíšek.

Letos šestasedmdesátiletý Preclík ve vyjádření pro ČTK označil rozhodování Hradce Králové za trapné a ostudu s tím, že jej nemůže nijak ovlivnit. "Zacházejí se mnou jako s hadrem," řekl. Dodal, že o záměru města udělit mu ocenění se dověděl z médií a nynější vývoj musí strpět. "Můj život tím ale nepadá a nekončí," řekl.
Preclíka na čestné občanství navrhl hradecký Rotary klub a přednosta ortopedie hradecké fakultní nemocnice Karel Karpaš. Začátkem února se s jejich návrhem ztotožnila městská rada. Na zasedání zastupitelů proti Preclíkovi vystoupil zastupitel Martin Samohrd (Volba pro město). "Vladimír Preclík je výborný sochař, ale podle mě nemá takové morální kvality, které by měl mít čestný občan města," řekl dnes Samohrd ČTK. Z 37 členů zastupitelstva bylo při hlasování přítomno 26, z nichž sedm zvedlo ruku pro Preclíka. Ostatní se většinou zdrželi.
Čestné občanství se v Hradci Králové uděluje od roku 1861, kdy jej jako první získal lékař a fyzik Jan Eiselt. Po roce 1989 udělila hradecké radnice dosud pět čestných občanství. Zatím posledním čestným občanem se v roce 2002 stal přednosta chirurgie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jaroslav Procházka.
Arcibiskup Otčenášek by měl čestné občanství převzít na slavnostním zasedání zastupitelů v polovině dubna. Otčenášek byl v roce 1950 jmenován královéhradeckým biskupem, tuto funkci však mohl převzít až po roce 1989. Ve funkci biskupa působil do roku 1995, kdy rezignoval. Za komunistického režimu byl přes deset let nespravedlivě vězněn.

Logo
Spustit audio