Sobotní Noční linka: Podvodníci s energiemi

26. leden 2019

Naletěli jste podomním prodejcům? Co vám nabízeli a co všechno jste posléze museli řešit? Čím vás nekalí obchodníci přesvědčili? Mají charisma, dostatek času, jsou výmluvní?

Jak jste si poradili s odstoupením od smlouvy? Kdo vám pomohl? Vyběhli jste naopak vy s podvodníky, kteří vám nabízeli levnější elektřinu po telefonu nebo mezi dveřmi?

Případů s takzvanými energetickými šmejdy podle informací České obchodní inspekce stále přibývá. Každý den se na inspektory obracejí lidé, kteří řeší problémy s podomními prodejci. Ti často pod lživou záminkou vylákají od lidí faktury za elektřinu a plyn a na základě toho jim nabídnou levnější odběr energií. Po podepsání smlouvy ale obvykle vyjde najevo, že za energie zákazníci zaplatí víc.

Nekalí obchodníci často po lidech vyžadují i uhrazení nezákonných poplatků, v případě jejich nezaplacení pak vyhrožují exekucemi. Pokud zákazník podepíše smlouvu mimo kamennou pobočku dodavatele energií, má právo na odstoupení od smlouvy ještě 15 dní po zahájení dodávky.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio