Snímek Lilli zvítězil na Fresh Film Festu Karlovy Vary

27. srpen 2007

Vyhlášením vítězů skončil v sobotu čtvrtý ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů Fresh Film Fest Karlovy Vary. Nejlepším snímkem Oficiální soutěže - výběru se stal finský film Lilli režisérky Oliwie Tonteriové. Cenu Theatre Optique obdržel Tibor Banoczki z Velké Británie za animovaný film Mléčné zuby. Cenu Magnesia pro nejlepší film v regionu střední a východní Evropy získal Paul Manolescu z Rumunska za film Nyní vás prohlašuji.

Přestože české a slovenské filmy nebyly letos v hlavní kategorii zastoupeny, v dalších dvou se neztratily. Zvláštní cenu poroty si odnesl snímek slovenské režisérky Daniely Rusnokové O Soně a její rodině. V soutěži Theatre Optique získal Zvláštní cenu poroty film Radio Kebrle v režii Zdeňka Durdila. Porota středoevropské soutěže při vyhlašování verdiktu poukázala rovněž na kvalitu soutěžních filmů Jitky Rudolfové a Viery Čákanyové

Fresh film fest

Cenu diváků letošního FFF získal snímek Zohar izraelské režisérky Yasmine Novakové. Vítězem soutěže nezávislých filmů Film Reflection se stal Petr Skála. Svůj snímek musel natočit během jediného dne během FFF a druhý den potom sestříhat a dokončit.

Filmový festival letos nabídl 200 filmů, z toho 43 v soutěžích. Fresh Film Fest navštívilo během pěti dnů téměř 3000 lidí, hlavně studentů filmových škol z celého světa. "Letos navštívili FFF zástupci festivalů v Cannes, Berlinale i Angers, kteří se podílejí na tváři budoucí kinematografie.

Do české distribuce míří celovečerní snímky Sněhový dort (Snow Cake, USA), Síla Srdce (A Mighty Heart, USA) a Gympl (ČR), které byly na festivalu uvedeny v předpremiéře. Filmy se v kinech objeví v září.

Zástupci festivalu přiblíží průřez světovou studentskou filmovou tvorbou i zájemcům, kteří na FFF nestihli přijet. Přehlídku vítězných a dalších filmů uvedených na FFF diváci uvidí na podzim v pražských kinech Světozor a Aero a ve vybraných mimopražských kinech. Letos poprvé bude možné projekce zhlédnout také na lodi Tajemství bratří Formanů.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio