„Šmejdi“ prodávají po telefonu. Nenechte se zastrašit, radí právník

24. červenec 2017

Vzorek zdarma za odměnu, a to jen za cenu poštovného. Taková je ve zkratce nabídka některých prodejců. Po telefonu vám vnutí své zboží, nejdříve skutečně zadarmo, pak ale přijdou další zásilky, za které už musíte platit. A pokud ne, můžete mít zaděláno na problém. Takzvaným „šmejdům“ naletí ročně desítky lidí, jejich postih je přitom v nedohlednu.

Obdobné praktiky využívá například společnost Helvetia Apotheke. Prodejce lékárenských přípravků nabízí po telefonu zaslání vzorku potravinových doplňků zdarma, a to jen za cenu poštovného a balného.

Pokud na nabídku zájemce kývne, a převezme si balíček na poště, začne mu firma pravidelně zasílat další balíky. Tentokrát ale už rovnou do schránky a chce je zaplatit. A nejedná se přitom o žádné drobné, ale o stovky korun.

„Pokud zákazník akceptuje nabídku této formy odběru, je součástí nabídky i zvýhodněný pravidelný odběr, protože je u doplňku stravy doporučeno užívání alespoň tři měsíce, aby to mělo správný efekt,“ popsal vedoucí zákaznického serveru Aleš Tvrdý z Helvetia Apotheke.

Nezaplatíte? Pohrozí vám i exekucí

Pokud pak člověk nezaplatí, prodejce klienta zásobuje upomínkami, případně hrozí i exekucí. Advokát Jan Fulín ale upozorňuje, že se lidé nemají nechat zastrašit. „To je nesmysl. Než by se dostali do fáze exekuce, museli by získat exekuční titul. Řešil by to soud a tam si myslím, že by neunesli důkazní břemeno.“

V hledáčku má firmu také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ne všichni oslovení respondenti totiž měli to štěstí a nenaletěli. Jen na danou firmu dostali inspektoři za poslední rok přes pět desítek stížností.

„Spotřebitelé si převážně stěžovali, že jim provozovatel zasílá (a vyžaduje platbu) za produkty, které si neobjednali. Podněty prošetřujeme,“ vysvětlil serveru iROZHLAS.cz mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Jenže úřady jsou na „šmejdy“ krátké, podle Kopřivy se pohybují na hraně zákona. Podrobnosti čtěte na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

Šmejdi - příklady soudních sporů
autoři: kno , red
Spustit audio