Smažená sluníčka

Sladký recept potěší příznivce Apetýtu a možná i rodiče nebo prarodiče dětí, které ocenění tvořivou zábavu. Z následujících surovin vytvoříte zhruba 20 kousků smažených sluníček.

Připravte si:

  • 270 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 5 žloutků
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce rumu
  • špetku soli
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • nastrouhanou kůru z citronu
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Prosejeme mouku s práškem do pečiva na pracovní plochu, do důlku uprostřed nalijeme žloutky, přidáme smetanu, rum, sůl, cukr a citronovou kůru.
  2. Vypracujeme hladké těsto.
  3. Rozdělíme ho na 4 díly a přikryjeme utěrkou nebo potravinářsku fólií.
  4. Každý díl těsta vyválíme na tenký plát.
  5. Z něj sklenicí vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm a po obvodu je ostrým nožem nařízneme do paprsků.
  6. V pánvi rozpálíme vrstvu oleje a sluníčka smažíme z obou stran.
  7. Okapaná je poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Sladkost můžete vylepšit i jemným posypáním skořicí.

Související

  • Pudinková buchta

    Apetýt vám i dnes přináší inspiraci do kuchyně. Sladká tečka – i tak by se mohl jmenovat vděčný a jednoduchý recept na pudinkovou buchtu.

  • Vdolky

    Apetýt nabízí osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

  • Mrkvový koláč s jablky

    „Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.