Slovanská epopej: Sedm největších pláten má 48 metrů čtverečních. Podmínka Alfonse Muchy zatím nebyla splněna

1. červen 2023

Série dvaceti monumentálních obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami našeho národa. Autorem tohoto cyklu je Alfons Mucha, který obrazy maloval na zámku Zbiroh neuvěřitelných 18 let.

Sedm největších pláten má rozměry 8 x 6 metrů, takže k jejich zhlédnutí potřebujete pořádný odstup. Dílo vzniklo v secesním stylu a autor při jeho tvorbě bravurně využil hry světla a odstínů barev. Na obrazech můžete vidět různé výjevy, například: Slované v pravlasti, Zavedení slovanské liturgie nebo Kázání mistra Jana Husa v kapli Betlémské.

Slovanská epopej v Moravském Krumlově

Své stěžejní dílo odkázal Alfons Mucha hlavnímu městu Praze, ovšem s podmínkou, že pro jeho epopej postaví zvláštní výstavní galerii. To se dodnes nestalo, a tak byl cyklus obrazů desítky let vystaven na zámku v Moravském Krumlově, kde byl hlavní turistickou atrakcí.

Když odtamtud obrazy v roce 2011 odváželi, bylo z toho velké pozdvižení. Série obrazů pak objela svět a viděli ji lidé třeba v Japonsku. Od roku 2021 je Slovanská epopej zpět v Moravském Krumlově. S jejím přesunem do Prahy se stále počítá, Muchova podmínka však stále platí – město musí vybudovat důstojné prostory pro její trvalé vystavení.

autor: Herget Jan (1981)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.