Škoda Auto chystá stavbu závodu pro nový model auta ?

24. září 2010

Automobilka Škoda Auto chystá podle zástupce hradeckého hejtmana Helmuta Dohnálka výstavbu závodu na zelené louce pro zcela nový model auta. Závod za řádově miliardy korun by měl přinést asi 3000 pracovních míst. Hradecké hejtmanství bude usilovat, aby automobilka továrnu postavila v Královéhradeckém kraji. Dohnálek to řekl na dnešní tiskové konferenci. "V současné době nejsme ve stadiu, kdy by bylo rozhodnuto, že sem ta investice přijde," řekl Dohnálek s tím, že jasno by mohlo být během letošního roku. Přilákáním Škody Auto do Královéhradeckého kraje se již nicméně zabývala rada kraje na svém středečním zasedání.

Počtem zaměstnanců by se nový závod vyrovnal nové automobilce TPCA v Kolíně, která by měla mít až 3000 lidí.
Bližší podrobnosti o umístění závodu Dohnálek odmítl sdělit. Zdůvodnil to obavami ze spekulantů, kteří by mohli v uvažované lokalitě závodu skoupit pozemky.
Škoda Auto má v Královéhradeckém kraji závody v Kvasinách na Rychnovsku a ve Vrchlabí na Trutnovsku, v nichž dohromady zaměstnává asi 2300 lidí. Kvasinský závod, kde se vyrábí limuzína Superb, Škoda Auto před třemi lety nákladem přes šest miliard korun výrazně rozšířila.
Právě s ohledem na tyto nedávné investice v Kvasinách dnes předseda představenstva Škody Auto Detlef Wittig možnost výstavby nového závodu jednoznačně popřel. "Žádný další závod pro Škodu Auto nepřipadá v úvahu," řekl dnes ČTK po tiskové konferenci v Mladé Boleslavi.
V médiích se v minulých měsících objevily informace, že Škoda Auto připravuje výrobu velkoprostorového vozu vycházejícího ze studie roomster. Mladá fronta Dnes loni v říjnu uvedla, že nový vůz by se měl nejpozději v roce 2006 vyrábět společně se superbem v Kvasinách. Deník s odvoláním na člena dozorčí rady firmy Jaroslava Povšíka také uvedl, že se od Škody očekává, že s novými modely zvedne výrobu ze 450.000 až na 600.000 aut ročně.
Předseda představenstva Škody Auto Detlef Wittig v lednovém vydání týdeníku Ekonom uvedl, že nový velkoprostorový vůz firma možná představí v roce 2006 na autosalonu v Ženevě s tím, že jeho cena bude do 425.000 korun.
V rámci přilákání automobilky chce Královéhradecký kraj urychleně upravit územně-plánovací dokumentace v lokalitách, kterých by se investice týkala. "Chceme také připravit studii a strategii optimálního přístupu k rozvoji závodu. Není to jen postavit haly a nastěhovat tam stroje. Je to například i otázka, kde budou lidé bydlet," řekl Dohnálek.
Škoda Auto nyní vyrábí tři modelové řady Fabia, Octavia a Superb, kterých loni prodala 451.675 kusů. Loni automobilka zvýšila nezdaněný zisk o 91 procent na 4,8 miliardy korun a utržila 154 miliard korun.

Logo
Spustit audio