Sklizeň jablek má být vyšší, kvalita však bude výrazně horší

24. září 2010

Letošní sklizeň jablek, která začíná v těchto dnech, by měla vzrůst o 16 procent přibližně na 160.500 tun. Vyplývá z odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského k 1. září. Kvalita jablek však bude kvůli letošnímu nevyrovnanému počasí výrazně horší než loni. ČTK to řekl v Holovousech na Jičínsku tajemník Ovocnářské unie Martin Ludvík. Letos odhadovaná sklizeň však podle něj není s loňským rokem plně srovnatelná, protože úrodu tehdy snížily silné jarní mrazy v době květu.

"V porovnání s pětiletým průměrem by měla být letošní sklizeň vyšší asi o šest procent," uvedl Ludvík.
Kvalitu jablek letos poznamenalo krupobití, a to hlavně v severních Čechách a na Moravě. "Vlhké počasí na jaře a v srpnu způsobilo silný tlak některých houbových chorob, zejména strupovitosti. Vysoké červencové teploty také přinesly u některých odrůd zvýšený výskyt úpalu, tedy poškození slupky intenzivním zářením," řekl Ludvík.
Na trhu s čerstvým ovocem by se však nižší kvalita projevit neměla. "Sice letos bude vyšší podíl jablek pro průmyslové zpracování, ale konzumních jablek pro trh bude zhruba stejně jako loni," řekl Ludvík. Přesný údaj o množství čerstvých jablek pro trh bude znám po ukončení sklizně a uskladnění jablek začátkem listopadu.
Celková úroda ovoce v českých sadech by měla podle dřívějších odhadů vzrůst asi o pětinu na nadprůměrných téměř 200.000 tun. Po loňském výpadku se čeká i vysoká úroda v zahrádkách a alejích u cest, i když toto ovoce bude kvůli velkému rozšíření houbových chorob málo kvalitní.
Ovocné sady se v Česku rozkládají na ploše 17.134 hektarů. Z nich nejvíce zabírají jabloně, a to 9075 hektarů. Na druhém místě jsou s 1897 hektary višně. Finanční hodnota ovoce sklizeného v českých sadech se každoročně pohybuje nad miliardou korun.

Spustit audio